Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Lip 9, 2019 in Pozostałe | 0 comments

Czekoladowa przyjemność

Od tysięcy lat, czekolada jest fenomenem, budzącym wiele emocji. Produkt ten fascynował i nadal zadziwia ludzi, urzekając swoim aksamitnym smakiem. Obecnie czekolada jest wyrobem cukierniczym, sporządzanym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków.

Czekolada ceniona jest ze względu na wspaniałe walory smakowe. Warto jednak dodać, że jest to też źródło minerałów, pewnej ilości witamin oraz innych składników biochemicznie czynnych takich jak teobromina, flawonoidy, kofeina i fenylotylamina. Fenylotylamina powoduje, że rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin. Serotonina przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego a endorfiny poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Czekolada zawiera też duże ilości magnezu, który usprawnia funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia oraz również przeciwdziała stresom.

Skąd się wzięła czekolada?
Nauhuati to język Azteków, którym wciąż posługują się niektórzy mieszkańcy Meksyku. To Aztekom zawdzięczamy umiejętność wykorzystania ziaren kakaowca do produkcji gorzkiego napoju czekoladowego. Kiedyś był to tylko napój, ale w Europie nauczyliśmy się oddzielać miazgę od masła kakaowego i robić czekoladę w formie stałej. Aztekowie pili gorzką wodę („xocolati”) z ostrymi przyprawami, ponieważ odkryli, że pozytywnie wpływa na człowieka. Oryginalne, zwykłe kakao – czyli proszek z ziaren kakaowca – nie jest słodkie, tylko gorzkie i niezbyt smaczne dla przyzwyczajonego do słodkości Europejczyka.

Rodzaje czekolady
Wyróżniamy cztery podstawowe rodzaje czekolady, które znajdziemy na stronie https://www.kuri.com.pl/. Gorzka czekolada składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru, czasami z niewielką domieszką wanilii lub aromatu. Ten rodzaj zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej – oczywiście im więcej w składzie miazgi, a mniej cukru tym lepiej. Czekolada deserowa zawiera od 30-70% miazgi kakaowej, reszta to tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki. Z kolei czekolada mleczna zawiera od 20% do 50% miazgi kakaowej, za to dużą ilość mleka. Zawartość cukru sięga aż 50%, zatem jest bardzo słodka, przez co jest to czekolada najchętniej kupowana. Jest jeszcze czekolada biała, która nie zawiera miazgi kakaowej, ma za to dużą ilość tłuszczu kakaowego, cukru i mleka oraz dodatek wanilii.

Post a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *